1. januar 1907 trådte «Lov om adgang til at føre fartøi og blive styrmand samt om navigationseksamener» i kraft. Loven innebar strengere krav til opplæring av sjøoffiserer og ikke minst til skolene som skulle gi opplæringen. Fartstiden ble utvidet og styrmannseksamen ble obligatorisk. Kun skoler godkjent av kongen kunne avholde eksamen og både lærere og læremidler måtte godkjennes av departementet.
En av skolene som ble etablert som følge av det nye lovkravet var Lillesand offentlige sjømannskole. Skolen ble etablert 1. oktober 1908 og drev frem til 1924 da skolen ble lagt ned grunnet for få søkere.
Arkivet utgjør 1,36 hyllemeter og består blant annet av korrespondanse, regnskap og elevoppgaver og besvarelser.
På arkivportalen.no kan du få en mer detaljert oversikt over hva arkivet inneholder.
På avtrykk.no finner du historier fra arkivet - Klassekameratene som overlevde hver sin skipskatastrofe.
Lillesand offentlige sjømannsskoles arkiv
Klassebilde fra Lillesand Offentlige Sjømannsskole 1919. Tilhører Vestre Moland- og Lillesand Historielag
Klassebilde fra Lillesand Offentlige Sjømannsskole 1919. Tilhører Vestre Moland- og Lillesand Historielag
Arkivet etter Lillesand offentlige sjømannsskole er et skolearkiv som dokumenter driften av en av de første offentlige sjømannskolene i Norge. Skolens arkiv dokumenterer både hvordan kompetansebehovet i navigasjon på begynnelsen av 1900-tallet økte og ikke minst hvordan navigasjonsutdannelsen ble mer formalisert. Arkivet synliggjør også hvordan utdannelsen i denne perioden i større grad ble tilpasset fraktfart med damp- og motorskip fremfor seilskip.