Rederiets grunnlegger, Jacob Wetlesen Prebensen (1808-1892), etablerte i 1833 egen forretning i Risør. Virksomheten utviklet seg til et stort handelshus som omfattet skipsfart, forretningsvirksomhet, skipshandel, skipsbygging, iseksport, trelasthandel, sagbruk, skogsdrift og mølledrift. I 1860-årene var handelshuset den største og viktigste bedriften i Risør. Selve rederivirksomheten til Prebensen var en av landets største.
I 1876 ble virksomheten overdratt til grunnleggerens sønn Jacob Christian Wetlesen Prebensen. Han drev forretningen videre frem til 1910 da selskapet ble slått konkurs.
I løpet av 1800-tallet ble det etablert flere store seilskuterederier i Aust-Agder. For mange av dem var skipsfarten nært knyttet opp mot skipsbygging, handel og annen næringsvirksomhet. Arkivet etter Prebensen kan derfor tjene som en representant for de store handelshusene i Aust-Agder der skipsfart utgjorde en svært viktig del.
Arkivet utgjør 158 hyllemeter og består av protokoller, sakarkiv, korrespondanse og regnskap. Arkivet inneholder også dokumenter knyttet til rederiets fartøyer ordnet etter fartøynavn.
På arkivportalen.no kan du få en mer detaljert oversikt over hva arkivet inneholder.
På avtrykk.no finner du historier fra arkivet - Vasco de Gama - fra gullalder til krise og forlis.
Arkivet etter Prebensen rederi
Arkivet etter Prebensen rederi er det største rederiarkivet oppbevart på KUBEN. Foto Gerd Corrigan
Arkivet etter Prebensen rederi er det største rederiarkivet oppbevart på KUBEN. Foto Gerd Corrigan
Arkivet etter Prebensen rederi er et bedriftsarkiv som dokumenterer etablering, drift og avvikling av et av de største seilskuterederiene i Norge. En virksomhet som var organisert som et handelshus og nært knyttet opp mot annen virksomhet som skipsbygging og trelasthandel.