Kontakt English Kontakt oss English Nyhetsbrev
Tekststørrelse-ikon
PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Slektsforskning

Gruppe som driver slektsforskning på lesesalen

Slektsforskning er en spennende hobby, og det er ofte enklere å komme i gang enn man tror. Mange ganger er det lurt å starte på ”hjemmebane” ved å samle og notere alt man vet om forfedrene. Det kan være lurt å spørre familiemedlemmer man tror kan sitte inne med opplysninger.

Når man skal komme i gang med slektsforskning er det lurt å starte nærme i tid, med seg selv eller foreldregenerasjonen. Da har man det eksakte utgangspunktet som trengs for å komme enkelt i gang. Starter man lengre ute i slekten, kan det være vanskelig fordi man har for få konkrete opplysninger om de man ønsker å finne.

Dette er viktig når man skal komme i gang:

  • Du bør vite fullt navn på den personen du starter med – i alle fall det fornavnet vedkommende brukte til daglig, og etternavnet
  • Du bør vite vedkommendes fødselsdato – i alle fall året
  • Du bør vite hvilket kirkesogn eller menighet han eller hun ble født inn i.

I mange tilfeller kan det også ha stor betydning dersom man vet presist hvor stamfaren eller stammoren ble født. Det er skrevet svært mye gårds- og slektshistorie rundt om i landet, og det kan hende man finner igjen slektinger i en slik fremstilling.

Mer om slektsforskning og kilder

I 2014 er det 200 år siden Grunnloven ble til på Eidsvoll. I anledning jubileet har Arkivverket og DIS-Norge gått sammen om et prosjekt for å kartlegge eidsvollsmennenes etterslekt. Frivillige slektsforskere inviteres nå til å bidra! Se mer her