Litt om Merdøgaard
Merdøgaard er en liten kystgård med skipperhus fra 1736, bevart slik det har stått, og med opprinnelige interiører og innbo fra ca. 1800.
Kystkultur og badestrand
Merdø i skjærgården utenfor Arendal er vel verdt et besøk, enten man vil oppleve naturen, gammel kystkultur eller bare kose seg. Merdøgaard omfatter 1/3 av arealet på den idylliske øya. På museumsområdet er det både badestrand og en liten kafe. Badestranda er faktisk en av distriktets fineste sandstrender for småbarn.
Kinakapteinene
Merdøgaard har hatt flere interessante beboere på 17- og 1800-tallet. Kinakapteinene Zacharias Allewelt og Jesper With satte sitt preg på huset. Et av rommene i huset kalles enda for "Kinasalen" - et navn den fikk allerede midt på 1700-tallet. Ekteparet Edel Nielsdatter og Jacob Larssøn bodde i huset fra 1782 - og deres etterkommere hadde eiendommen fram til 1930. Det var Edel og Jacobs sønnesønn som kom på den tanken at Merdøgaard burde bevares slik det var.
Merdøgaard blir museum
Dikteren Vilhelm Krag var en av de som offentlig tok til orde for å bevare Merdøgaard. I 1915 kom han med forslag om å gjøre huset om til museum "saa at det alltid skal komme til at staa, der det staar og fortælle os den skjønne underlige saga fra Skjærgaardens gamle dage!" Arendals Museum ervervet ikke bare huset, men hele eiendommen Merdøgaard til museums- og friluftsformål i 1930. Øya Merdø er en del av Raet Nasjonalpark .
Museet er åpent hver dag i sommersesongen. Inngangsbilletter kjøpes på nett eller ved ankomst (Vipps).
Les og hør mer om Merdø og Merdøgaard!
Podcast
Hør mer om Merdø spennende historie på vår podcast Merdø - fra uthavn til sommerparadis! Episode 3 og 4 handler om de siste fastbeboende på Merdøgaard og husets overgangen til museum!
KulturPunkt:
Bli med på en kulturhistorisk vandring på Merdø. Vi har registrert en rekke kulturhistoriske steder på Merdø i gratisappen KulturPunkt. Alt du må gjøre er å laste den ned og mobilens GPS vil finne kulturpunkter i nærheten av deg. Les mer her. Du kan også sjekke severdighetene hjemmefra på www.kulturpunkt.org. Enklere blir det ikke! Her kan du lese om Merdøgaard .