


Utstillingen «De båtreisende» viser sjeldne fotografier av romanifolket som levde langs kysten. Disse fotografiene dokumenterer en livsform og en kultur som i dag nesten er visket ut av det kollektive minnet.
Romanifolket kom til Skandinavia tidlig på 1500-tallet og livnærte seg som omreisende håndverkere, handelsfolk, musikere og fortellere. Langs kysten av Vestlandet og Agder ble de kjent som de båtreisende – familier som levde og reiste med båt, og som hadde en særegen plass i samfunnets ytterkanter. Båten fungerte som både hjem og transportmiddel.
Kjernen i utstillingen er fotografiene til Birger Dannevig, som i 1946 og 1948 besøkte den båtreisende familien Bredesen i skjærgården utenfor Arendal. Dannevig tok flere bilder av familien, og hans evne til å komme i nærkontakt med sine motiver gir bildene en sjelden menneskelig dybde og et autentisk innblikk i en kultur som var på vei til å forsvinne.
I desember 2024 ble fotografiene innlemmet i Norges dokumentarv – registeret over de mest betydningsfulle arkivene og dokumentene i norsk historie. Inkluderingen understreker bildenes store dokumentasjonsverdi – både som kulturhistorisk kilde og som visuell del av vår nasjonale hukommelse.
Romanifolket har vært utsatt for langvarig og omfattende assimilering. Barn ble fjernet fra foreldrene og plassert i barnehjem eller fosterhjem, og voksne ble tvunget til å gi opp sin livsform til fordel for fast bosetting. De siste båtreisene ble presset på land på 1970-tallet. Dette har resultert i at svært få spor av deres kulturarv er bevart. I Aust-Agder museum og arkivs samlinger finnes et sjeldent unntak: Bildene av familien Bredesen.
Fotografiene som nå stilles ut på KUBEN i Arendal representerer derfor et sjeldent innblikk i en livsform som i dag er svært marginalisert. Utstillingen inkluderer også klipp fra dokumentarfilmen "Folket som forsvant", som ble sendt på NRK i desember 2024. Filmen forteller historien om de båtreisene, og om hvordan norske myndigheter gjennom flere tiår utryddet deres livsform, språk og kultur.
Utstillingen kommer til å stå ut 2025.
