Kulturkveld: Kolonimakten Danmark-Norge
Vi inviterer til foredrag med professor emeritus Finn-Einar Eliassen om da Danmark-Norge hadde kolonier i tre verdensdeler og drev slavehandel fra Afrika til Karibia.
I nesten to hundre år – fra 1620 til 1814 – var Norge del av en kolonimakt, kalt Danmark, men i dag ofte Danmark-Norge, for å understreke at den besto av to riker, selv om Norge ikke hadde selvstyre på noe område.
Danmark-Norge hadde kolonier og besittelser i fire verdensdeler:
Tre plantasjeøyer i Karibia, to handelsbesittelser i India og en stripe slavefort på Gullkysten i Vest-Afrika.
Nordmenn var aktive og hadde alle slags roller i alle deler av det dansk-norske koloniriket. Ikke minst gjaldt dette innenfor sjøfarten – inkludert den atlantiske slavehandelen, der spesielt mange sørlendinger fikk sitt utkomme som redere, skippere og mannskap. Jernverkene leverte kanoner, kuler og stangjern, som ble til slavelenker og betalingsmidler, og kolonivarer ble populære forbruksvarer, spesielt sukker fra «De danske øyene» i Karibia, som ble raffinert i «sukkerhus» i København, Trondheim, Bergen og Halden. For Danmarks vedkommende strakte denne kolonitiden seg helt fram til første verdenskrig.
Finn - Einar Eliassen er aktuell med boken "En kort introduksjon til Danmark-Norge som kolonimakt" (Cappelen Damm Akademisk forlag 2024).
Inngang: 100 kr. Billetter kjøpes på nett eller i resepsjonen ved ankomst.
Gratis for årskortholdere.
Velkommen!