Kontakt English Kontakt oss English Nyhetsbrev
Tekststørrelse-ikon
PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Aust-Agder-Arv 2016

Omslag 2016 TILTRYKK
Omslag 2016 TILTRYKK
Her kan du lese Aust-Agder-Arv 2016 digitalt!

Den trykte utgaven av årboka er dessverre utsolgt.

Har du problemer med å følge lenkene på denne siden? Årsaken kan være at du bruker Internet Explorer. Prøv i så fall en annen nettleser.

Marit Aslaksen
Fra Grømstad til Grimstad - 6. juni 1816
Aslaksen retter søkelyset mot bestrebelsene som førte til at Kong Carl XIII på slottet i Stockholm den 6. juni 1816 undertegnet dokumentet som gjorde Grimstad til kjøpstad.

Hans Olav Myhre
Rønnes i billedkunsten
Naturen og bebyggelsen i Grimstad og omegn har inspirert kunstnere - og særlig motiver fra Rønnes dukker ofte opp. Hvem var disse kunstnerne - og hvilken tilknytning hadde de til stedet? Kan vi si at det var en kunstnerkoloni på Rønnes?

Knut Møretrø
Barne- og arbeidsvandring til Reddal i Landvik
Hvordan kan vi idag forstå barnevandringene? Representerte disse vandringene overgrep mot barn - eller var de en naturlig del av oppdragelsen og arbeidslivet i samtida? Møretrø skriver om arbeidsvandringer og barnevandringer fra indre bygder i Vest-Agder til Reddal i Landvik, med hovedvekt på perioden 1816-1916.

Hannele Fors
Kvinnelige fotografer i Grimstad
Det spesielle med Grimstad er alle de kvinnelige fotografene i byen i ei tid da fotografyrket var et av de få yrkene kvinner kunne virke i. Fors henter frem historiske foto fra Grimstad og omegn fra KUBENs fotosamlinger.

Tonje Tjøtta
Strømmenhuset - fra velstand til forfall til nytt liv på museum
I 1911 kjøpte Norsk Folkemuseum storstua i Strømmenhuset og flyttet den til bysamlingen på Bygdøy hvor den skulle representere den sørlandske skipperkulturen. Tjøtta er konservator ved Vest-Agder fylkesmuseum og har skrevet om dette en gang så staselige skipperhuset ved Strømbrua.

Svein Vatsvåg Nielsen og Joachim Åkerstrøm
Yngre steinalders flint- og steinøkser fra Aust-Agder fylke
Arkeologene Nielsen og Åkerstrøm har vært med på utgravninger i forkant av E18 utbygging mellom Arendal og Tvedestrand. Her retter de søkelyset mot økser funnet i Aust-Agder som kan dateres til yngre steinalder.

Marianne Eldorhagen
Mellom gravrøveri og kulturminnevern
På Mjølhus i Froland ble i 1849 en grav fra folkevandringstida åpnet av en del unge mennesker som trolig var på jakt etter gull eller andre verdier. Artikkelen forteller om en engasjert museumsformann i Arendal og en voksende arkeologisk bevissthet på 1800-tallet.

Monika Kurszus Håland og Lise Råna
Fra tjenestejente til kjøpmannsfrue og Oselias kokebok - kulturhistorisk vandring
Oselia Osuldsen fra Flosta var tjenestepike og etter hvert husjomfru hos familien Samuel Eyde i Arendal, en av de mest velstående familiene i Arendal. Oppskriftene fra hennes tid hos familien Eyde er tatt vare på i arkivet på KUBEN og forteller om mat og kosthold på slutten av 1800-tallet.

Ragnvald Lien
Skuddpremier og andre premier til bjørnejegerne - 1700- og 1800-tallets idrettsmenn
Bjørnen ble før i tida betraktet som et skadedyr, og premiering skulle oppmuntre til jakt på dyret. Bjørnejegere ble sett opp til som idrettsfolk i dag. Og Olav Tverstøyl fra Åmli var den ypperste av dem alle.

Olga Maria Breivik
Messingbelte frå Aust-Agder, tradisjon og bruk
Forfatteren har latt seg inspirere av messingbelter i privat eie. Hun gjør greie for hvordan sølv overtok for messing i draktutstyr. Hun viser tradisjon og bruk av beltene og setter det hele inn i et regionalt perspektiv.

Årsmeldingen til Aust-Agder Museums- og Arkivlag følger årsskriftet som vanlig.